Vedlikehold av årer

Perfekt og rask arbeidsoppgave på en vårkveld

 

Vedlikehold av årer

 

"

Slik vedlikeholder du treårer

Vi er flinke til å vedlikeholde boligen, men hva med de gamle og stygge treårene? Årene ligger ofte ute i flere sesonger og all slags vær tærer på deres utseende. Har du tenkt på hvor flotte årene kan bli med en dæsj olje, lakk eller maling? Ja, nyrenoverte treårer er noe av de fineste redskapene på hytta vi vet om.

 

Årene er heller ikke så verst som pryd på hytte- eller sjøbodveggen. Vi tok fatt på oppgaven med å få årene til å skinne stolt igjen, og fikk nyttig eksperthjelp til denne raske og enkle jobben:

 

Dette var en såpass sær arbeidsoppgave vi ikke hadde hatt noen befatning med tidligere, og vi var veldig usikker  på hva vi skulle gjøre med årene som for lengst hadde sett sine beste solskinnsdager. Hvilket middel skulle vi bruke, var det i det hel tatt vits i å gjøre en innsats for å sette årene i stand igjen, var det verdt strevet målt opp i mot verdifull tid og økonomi med å kaste de gamle årene og kjøpe nye?

Vi følte behov for å få råd fra en fagmann med solid erfaring, og  tok kontakt med Erik Martinsen i Fargerike Bjørvik Sandefjord. 

Det var veldig nyttige råd å ta med seg tilbake til hytta og en overkommelig syssel de fleste kan klare i løpet av en hyttehelg, og vi angrer ikke på at vi valgte å bruke noen nydelige kveldstimer denne hyttehelgen. Selve jobben er ganske enkel og tar ikke så lang tid. Dette er altså et perfekt gjøremål som er man kan sysle med på hytta uten at hele helgen går bort til bare arbeid. Vi skal jo kose oss også. Som ellers er jo en slik syssel ekstra koselig om man har selskap av en man kan dele samtaler med mens man helt avslappet sveiper malekosten over de gamle og kjære årene -rene terapien, prøv selv da vel!

 

"

Nye treårer

Helt nye treårer kan kjøpes ubehandlet eller behandlet. Behandlede årer er mest sannsynlig lakkerte, men kan også komme oljet. ´Det beste er å fortsette med samme behandling som åren har fått tidligere. Er den lakkert er det bare å fortsette med lakk, og tilsvarende med olje´, forklarer Martinsen. ’Men dersom du ønsker å male kan dette likevel gjøres over både lakk og olje. Pass på å slipe lett dersom det er blankt´. Shipolin er en god maling til dette.

 

 

"

Kanskje har slitasjen gitt treverket en svart eller blåsvart farge, der vær og vind har fått bryte inn. Til gamle, slitte og fæle årer kan du velge om du vil bruke olje, lakk eller maling

 

— Erik Martinsen, Fargerike Bjørvik

 

 

 

 

 

Gamle treårer

Gamle og slitte treårer kan ved lette grep få seg et ansiktsløft. Kanskje har slitasjen gitt treverket en svart eller blåsvart farge, der vær og vind har fått bryte inn. Til gamle, slitte og fæle årer kan du velge om du vil bruke olje, lakk eller maling, men ved olje må lakken bort først. Blåveden vil likevel bli synlig dersom du ikke bruker maling. ’Det krever mye kjemikalier og behandling for å få den helt bort. Det kan uansett se pent ut med litt blåved på en ellers renovert gammel åre.

 

 

Bruk 2-3 strøk Benarolje eller båtlakk. Ravilakk egner seg godt’, forklarer Martinsen. ’Men en stygg åre som tidligere har vært oljet bør males for å bli fin. Da får du skjult blåveden, og du kan for eksempel velge signalfarger som vil gi en fresh finish. Bruk gjerne blank maling som Shipolin eller Bengalack. Da vil du også få en veldig dekorativ og fin åre som kan pynte opp en vegg. Vask åren godt, slip når den er helt tørr, og bruk to strøk’, tipser Erik Martinsen.

Senere vedlikehold

Det er veldig individuelt når årene trenger ny behandling igjen, det kommer blant annet an på hvordan den blir behandlet av bruker, hvor mye den blir brukt, og hvor den oppbevares. Men en tommelfingerregel er å behandle når du ser det er slitasje. ‘Det kan ta flere år før du må gjenta hele behandlingen, men etter en sommer lønner det seg å flekke over de områdene som har blitt slitt’, avslutter Martinsen. Hensikten er å hindre vanninntrengning og at treverket ser pent ut.