Nå er vinteren her igjen. Vi trekker inn og fyrer i peisen.  Men litt forberedelser må til for at vi skal kunne nyte vinterkosen for fullt.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no
Foto: Espen Grønli/ifi.no, Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no, INTAG

Her er seks nyttige tips til hvordan du gjør boligen klar for vinterkulden!

 

1. Gjør peis og pipe klare for sesongen

Fyringssesongen nærmer seg, men først må sot og fastbrent smuss fra fjoråret bort. Det gjør vedfyringen både sikrere og hyggeligere. Ved å holde røykrør og piper rene, kan du forhindre pipebrann. Pipebrann oppstår nemlig når det legger seg et belegg av beksot inne i skorsteinen, som begynner å brenne.

PEISKOS:  Gjør klar røykrør, pipe og peisdør til fyringssesongen starter. (Foto: Espen Grønli/ifi.no)

PEISKOS: Gjør klar røykrør, pipe og peisdør til fyringssesongen starter. (Foto: Espen Grønli/ifi.no)

Det viktigste du må huske på er å fyre med god trekk og tørr ved, men også ved å rengjøre pipen kan du redusere faren for pipebrann. En sotfjerner eller skorstensrens gjør susen. Har du glassdører på ovnen, har de også godt av en rengjøring for at du skal få maks hygge ut av fyringen.

 

2. Steng kulden ute med gardiner

Gardiner er på full vei inn igjen i trendbildet. Men det er ikke bare for syns skyld det kan være lurt å henge dem opp. Mange vinduer er trekkfulle og slipper inn kald vinterluft. Da er det effektfullt å henge opp tykke, fôrede gardiner som stenger kulden ute.

LUNER:  Gardiner foran trekkfulle vinduer stenger kulden ute, og varmer både fysisk og psykisk. (Foto: INTAG)

LUNER: Gardiner foran trekkfulle vinduer stenger kulden ute, og varmer både fysisk og psykisk. (Foto: INTAG)

 

3. Vask vinduene før kuldegradene kommer for fullt

Det er fullt mulig å rengjøre vinduer i minusgrader, men jobben blir litt mer behagelig hvis du gjør det før kulden virkelig setter inn. Ta derfor vindusvasken nå, så er vinduene skinnende rene til jul! Tips: bruk vindusspylervæske i vannet hvis det er kaldt, så fryser det ikke.

RENT:  Ta vindusvasken før det blir altfor kaldt. Det er kjekt med rene ruter til jul. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

RENT: Ta vindusvasken før det blir altfor kaldt. Det er kjekt med rene ruter til jul. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

 

4. Sett ut skadedyrfeller

Når varmen er borte, danser musene på bordet! Skadedyr liker ikke kulde, så de trekker inn til oss på vinteren. Sett ut musefeller eller lydjagere i kjelleren, der skadedyrene kan tenke seg å komme inn.

BEREDT: Skadedyr trekker inn når det blir kaldt ute, akkurat som oss. Vær beredt. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

5. Steng utekranen

Har du ennå ikke tømt utekranen for vann og stengt den av? Da bør du gjøre det nå, så vannet ikke fryser i løpet av vintermånedene. Er stoppekranen vanskelig å stenge, kan du bruke en smørende slippolje. Og når du først har det i hus – smør nøkkelhull og andre mekanismer, så løsner det opp, fjerner rust og sikrer mot frost i vinter. 

 

6. Fyll opp skapene

Noen hamstrer hermetikk nå som resultatet fra presidentvalget i USA er klart. Men her i landet bør du kanskje heller fylle opp skapene med nyttige hjelpemidler til vinteren. Gå til innkjøp av antisklimiddel/issmelter til inngangstrappen, antifrostmidler for å unngå frost og is i avløp, avløpsåpner slik at du er forberedt på julefett i sluk og rør, og diverse rengjøringsmidler som er kjekke å ha i hus i disse førjulstider.