konsert.jpg

Over to dager har Midtåsen vært fullsatt med publikum, og på scenen har det vært ulike kjente artister som har tatt publikum med storm, i form av latter og sang.

 

Tekst og foto: Maria G. Metaxenioy

Flere tusen hender er strekt i været. Noen danser, mens andre filmer med mobilen. Alle synger de for full hals ”Det er min dag i dag, herregud for en herlig dag”. Med Åge Aleksandersen og samband på scenen, er klokken blitt 22.30 og det nærmer seg slutten på en herlig festivalhelg i Sandefjord. For mange av de oppmøtte er det dette de har ventet på: ”Åge med samband har en så fantastisk energi. De sprer så mye glede fra scenen, så det er umulig å ikke selv bli glad og revet med”, sier ei. Og det er nettopp det publikummet gjør - de lar seg rive med, ingen hemninger. Denne lørdagen er det topp stemning på Midtåsen i Sandefjord, og festivalsommeren i Vestfold er offisielt i gang.

 

– Siden i fjor har vi mer enn tredoblet salget, noe som er kjempegøy. Vi tror at folk testet ut konseptet i fjor, men at de nå har forstått hva vi ønsker å formidle. Det at vi forsøker å treffe et godt voksent publikum som liker visesjangeren, hvor sangene foregår på artistenes eget morsmål, forteller Erik Rastad som flyr over hele området for å passe på at alle har det bra.

 

”Gitkamfestivalen” er et samarbeid med Gitarkameratene og Festivalkameratene fra Sandefjord. Lenge har de ruget på ideen om å arrangere en visefestival, og da de falt for den idylliske stemningen på Midtåsen ble ”Gitkamfest” arrangert for første gang i fjor. Sammen har de truffet en målgruppe som kanskje ikke de andre festivalene i området dekker, og responsen fra publikum er gledelig.

risholmen-til-verdens-ende-1252.jpg

Idylliske Midtåsen

Gro Andresen er selv fra Ski. Hun er på besøk hos ei venninne i Sandefjord denne helgen for å få med seg ”Gitkamfestivalen”. De var på festivalen i fjor og var så fornøyde at de måtte komme tilbake i år, begge dagene.

– Det er så fantastisk her, se på den utsikten! Selv om det ble litt kaldt i går kveld, så er jo været flott, og artistene er så bra. Sammen med fire venninner har vi blitt enige om at dette skal bli en årlig venninnetradisjon for oss, forteller Andersen mens hun beveger seg inn for å få med seg åpningsnummeret av Gitarkameratene.

Lokasjonen kunne ikke vært bedre. Omringet av grønne trær og nydelige blomster ligger Midtåsen som en praktfull krone på toppen av Sandefjord. Amfiet går nedover parken, hvor scenen er rigget nederst i dalen. Slik får publikum ikke bare en fantastisk utsikt til scenen, men også ut over havet som ligger som et nydelig bakgrunnsbilde.

– Det at vi har hatt fantastisk vær begge dagene er jo et stort pluss, for i fjor bøttet det ned. Det blir selvfølgelig en ekstra bra stemning når været er så godt. For publikum er det en flott start på festivalsommeren i Vestfold. Og vi håper selvsagt at dette kan bli noe vi kan fortsette med, som en tradisjon her på Midtåsen. Etter oppmøte i år er det mye som tyder på at det blir en ny runde neste år, forteller en blid og fornøyd festivalarrangør.

Erik Rastad er selv lidenskapelig opptatt av festivaler, og syns det er ekstra moro å være med å arrangere ”Gitkamfestivalen”.

– Det skal være en rød tråd hele veien, og vi ønsker å tilby en litt annen opplevelse. Temaet er som sagt visesangere for et voksent publikum. Etter responsen i år virker det som vi har truffet rett, og dette har vært veldig vellykket, forteller Erik, mens sangene fra scenen er i full gang.

Gitarkameratene har en spesiell kontakt med publikum. Mellom sangene forteller de personlige historier som får latteren til å rulle nedover amfitribunen. Avslutningen deres gir en følelse av ”Allsang på grensen” når publikum synger sammen med bandet, og Gitarkameratene roper ut: ”Dere skulle sett dokker, så fantastisk fint å se så mange mennesker i denne flotte parken”. Full jubel oppstår og flere roper at de vil ha mer. Og mer skal de få, for kvelden har så vidt startet på Midtåsen.

 

Sommerstemning

Noen spiser hamburgere, andre pølser. På ulike bord står det vin avkjølt i isbiter, og i flere av glassene er det øl. Lukten av grill, smilende fjes og små dansetrinn gir en skikkelig festivalstemning. Selv om festivalen treffer et godt voksent publikum ser man folk i alle aldre på området. En liten tass svinger seg barbeint på gresset, og en dame forteller at hun er her med hele familien sin. Hun fikk festivalpass i julegave fra sine barn, og sammen har de denne helgen bodd i bobil i Sandefjord. Dette valgte de for å få en litt annerledes og morsom festivalopplevelse. Folk er kommet fra steder rundt omkring i Vestfold, men også fra Buskerud og ellers i landet. Det er tydelig at ”Gitkamfestivalen” er en suksess. Og det er ikke bare publikum som er fornøyde.

 

Anita Skorgan

Mot konsertens slutt tusler Anita Skorgan avgårde med kofferten i handa. Hun smiler og sier at hun så gjerne vil komme tilbake til Midtåsen.

– Jeg har så mange gode minner fra jeg var liten og vi hadde hytte her i Sandefjord. Det å spille her på Midtåsen i kveld har vært helt fantastisk, forteller Skorgan, før hun fornøyd går ut av porten.

Det er rett og slett fantastisk på Midtåsen, noe som tydeligvis bidrar til at denne festivalen blir ekstra hyggelig. Trivelige omgivelser bidrar til godt humør.  

Når klokken nærmer seg elleve har solen for lengst gått ned, men det er fortsatt lyst ute – sommerstemning i Norge. Det begynner å bli litt kjøligere, men publikum holder fortsatt koken. Fra det som startet ganske så rolig, har stemningen nå blitt til en høylytt avslutning på Midtåsen i Sandefjord, og årets ”Gitkamfest” er snart over – enda mer vellykket enn i fjor.


Gitkamfest-008.jpg

En liten prat med Vestfolds visepoet

I år var Louis Jacoby blant artistene som underholdt publikum fra scenen på Midtåsen. Den kjente visesangeren er selv fra Larvik i Vestfold, og han er storfornøyd for å ha blitt invitert til ”Gitkamfest 2015”, men noe blandede følelser er det å spille for kjentfolk.

Tekst og foto: Maria G. Metaxenioy

– Det er veldig koselig at de ville ha med meg som en av artistene i dag, men samtidig liker jeg ikke å spille for nærmiljøet. Mannen med smilende øyne bak sorte briller og med grått skjegg, ser litt rundt i rommet, hvor veggene er dekorert med kunst.

– Jeg har alltid vært redd for å spille i nærmiljøene. Det er jo ganske mye mulig at det er en nabo eller fetter som sitter blant publikum, og det gjør litt ekstra med nervene. Jeg klarer ikke å definere det, men det er som en liten flue sier ”hvis noe skjer, ville alle få vite det”. Jeg vet ikke hva det er, sier han og ler litt. Han beskriver opplevelsen som en vekselstrøm i et batteri. Han gleder seg masse før han skal på scenen, men samtidig gruer han seg like mye.   

– Det er som en positiv og negativ ladning, du trenger begge for å gi energi. Det er jo sånn, man skal ha tro på det man gjør, men du skal aldri selv tro du er god før du har fått tilbakemeldinger om det, sier han alvorlig.

Første visen til Jacoby ble introdusert i 74, og fra 90-tallet har han holdt på aktivt med visesang. Å holde konsert på Midtåsen er ikke nytt for den kjente visesangeren. Han har holdt utallige forestillinger inne på huset, men det er første gang han spiller ute, og det var en annerledes opplevelse. – Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har opptrådd her inne på Midtåsen, men å underholde ute for det svære publikummet er jo så moro. Å se at så mange mennesker koser seg er helt fantastisk, stråler han. Med kvikke viser, mye humor og skildringer på en egen og personlig måte får Jacoby publikum til å le høylytt og uhemmet. Han har viser om alt fra natur til kvinner og vin. Med noen små groviser som ikke blir sagt direkte, treffer han spikeren på hodet hver gang – for  latteren runger når han opptrer med sine ”kjærlighetsviser”.

 – Det å ha laget noe som er ment å være moro, som faktisk får folk til å le, det er en fantastisk følelse, sier han med takknemlighet og et stort smil. Selv måtte undertegnede beklage ydmykt over å ikke ha hørt om visene før oppdraget på festivalen. Jeg unnskylder med at jeg kanskje ikke er målgruppen? – Det skal du ikke si, en kjærlighetsvise, hvor går aldersgruppen der?, spør han meg.

Og han har rett. For den siste visen Jacoby fremførte på scenen, om skjærgården i Vestfold traff meg rett i hjertet. Den sensuelle og humoristiske visen fikk meg til smile godt der jeg stod blant publikum. Selv mener han at det er endringen på radio som har ført til at visesangere som han selv nå når ut til kun en snever målgruppe av lyttere. – Før i tiden spilte radiovertene alle mulige sjangere og til ulike lyttere. Flere ganger presenterte de også egne favoritter og nyheter som radiolytterne kanskje ikke hadde hørt før. I dag er radiokanalene delt opp i de ulike sjangerne, men allikevel er de så like – de skal konkurrere det er målet i dag. De spiller fra en liste, ikke egne ønsker. Det er synd for oss artister som kanskje kunne ha nådd ut til et nytt publikum, sier han.

Louis Jacoby er en av Norges mest kjente visesangere, og han har en egen evne til å begeistre publikum med sine lune viser.

Den kjente og kjære visesangeren Louis Jacoby har opptrådt mange ganger på Midtåsen i Sandefjord.

Selv forteller han at han skriver for mennesker av alle typer og aldre, og føler derfor at sjangeren ikke er for ment for en spesiell målgruppe, selv om det ofte blir definert på den måten. – Jeg har jo selv skrevet i ulike livsfaser. Når jeg hadde småbarn, så senere ved for eksempel konfirmasjon, og så videre i livet. Dette gjør jo at jeg kan treffe både barn og voksne med mine viser, sier han. Selv om han så vidt er kommet av scenen er han nå i full gang med å produsere nytt arbeid til neste gang, og fra juli vil disse bli presentert.

 – Det er moro å komme med nytt materiale, og i disse dager jobber jeg med to nye viser, so jeg tror blir veldig bra. Jeg prøver å få med noe nytt så ofte som mulig, det har på en måte blitt mitt varemerke, forteller han. Neste mulighet for å oppleve Louis Jacoby blir med Lars Martin Myhre i juli, for femte gang i Åsgårstrand. Den 5. august vil han ha konsert i Bakgården og 16., 17. og 19. holder han til på Galeiscenen i Stavern. Og innimellom alt som skjer i sommer håper han selv å få kommet seg ut i skjærgården.

 - Jeg har enda ikke fått kickstartet båtsesongen fordi det har blåst en del, så jeg håper at jeg snart kan få gjort det. Også blir det å slappe av litt i mellom slagene, avslutter han, før han selv går ut, tar seg en øl og hører på resten av konserten.


Gitkamfest-047.jpg

FAKTA GITKAMFEST

 

-       Gitkamfest er et samarbeid mellom Gitarkameratene og Festivalkameratene. Hvor Gitarkameratene er kunstnerisk ansvarlig, og velger blant sine favoritt artister.

-       Ideen er å presentere ”gamle” og nye artister som synger på morsmålet innen visetradisjonen.

-       Midtåsen som er Jahre sin familiebolig ligger idyllisk til på toppen av Sandefjord. Her er det åpent for publikum hver søndag, og i sommersesongen kan man spise hjemmelagede lunsjretter på cafeen.

-       Under festivalen blir parken utenfor brukt. Med det unike amfieet er det sitteplasser for alle. Enten det er på stoler eller medbrakte sitteunderlag/pledd.

-       I 2015 er Gitkam en del av Vestfoldspillene.