Går du med planer om å male huset, legge nye gulv eller oppgradere uteplassen til våren? Da trenger du kanskje en håndverker. Og det er alltid smart å være tidlig ute med bestillingen.

Tekst: Robert Walmann/ifi.no | Foto ovenfor: Vestfoldguide -Eirik Dahl <> Foto: nedenfor: Beckers, Jordan og Maleren

 

 

God tid er gull verdt
Stein Hesstvedt er adm. direktør i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF). Han mener gode forberedelser legger grunnlaget for et vellykket prosjekt.

NORGE RUNDT :&nbsp;– Ved å gå inn på MLF sin nettside,&nbsp; www.mlf.no ,&nbsp;vil du kunne søke opp de lokale malermesterne som er representert på ditt hjemsted, sier Stein Hesstvedt, adm. direktør i MLF. (Foto: Maleren)

NORGE RUNDT: – Ved å gå inn på MLF sin nettside, www.mlf.no, vil du kunne søke opp de lokale malermesterne som er representert på ditt hjemsted, sier Stein Hesstvedt, adm. direktør i MLF. (Foto: Maleren)

– En tidlig bestilling, med avklaring av skriftlig tilbud i forhold til beskrevet leveranse, gjennomgåelse av kontrakt og planlegging av fremdrift, er svært viktig. Mye av de utvendige arbeidene er sesongbetont, så her er det ekstra smart å være tidlig ute, sier han.

Høyt opp på listene
Det er Martin Romøren fra Malermester Ivar Romøren AS helt enig i. 
– Bestiller du tidlig, kommer du høyt opp på prioriteringslisten. Da kan du få jobben gjort når det passer for deg. I tillegg får du tilgang til de flinkeste folka og jobben kan planlegges bedre, sier han.

DE BESTE FØRST :&nbsp;– De beste håndverkerne blir raskest fullbooket, og det er lettere å få ting gjort på et tidspunkt det passer om man er ute i god tid, råder adm. direktør hos ifi.no, Kristian Owren. (Foto: Beckers)

DE BESTE FØRST: – De beste håndverkerne blir raskest fullbooket, og det er lettere å få ting gjort på et tidspunkt det passer om man er ute i god tid, råder adm. direktør hos ifi.no, Kristian Owren. (Foto: Beckers)

Velg kvalitet
Er det maler- eller byggtapetsermestre du er ute etter, er Romørens råd enkelt. 
– Velg alltid et firma som er medlem i MLF. Der finnes det også garantiordninger dersom du ikke blir fornøyd med utført jobb. Ellers ville jeg ha forhørt meg med venner og bekjente om de har gode erfaringer med sine valg av håndverkere. Ring gjerne rundt til malermestere og få tips om andre typer håndverkere også. De har ofte et stort kontaktnett, sier han.  

PÅ PAPIR :&nbsp;– Lag en detaljert plan over hva du trenger hjelp til. Så kan du sammenlikne priser, sier Martin Romøren hos malermester Ivar Romøren AS. (Foto: Jordan)

PÅ PAPIR: – Lag en detaljert plan over hva du trenger hjelp til. Så kan du sammenlikne priser, sier Martin Romøren hos malermester Ivar Romøren AS. (Foto: Jordan)

Vit hva du trenger
Romøren mener også det er lurt å be om referanser. Det gir større trygghet for begge parter. 
– Før du sender ut forespørsler, er det viktig at du har helt klart for deg hva som skal gjøres. Lag en grundig beskrivelse av hva du ønsker. Jo mer detaljert, jo bedre. Så sender du beskrivelsen til to-tre ulike håndverksbedrifter. Da kan du sammenlikne totalpris, arbeidstimer og materialer, sier han.